THE 22 REMINGTON JET MAGNUM.DEL 1
Har du opplevd det ?, først en forsiktig tiltagende interesse på bakgrunn av f.eks. et patrondesign,våpentype etc for så og oppdage at våpenet er vanskelig og få tak I eller at patronen er ukurant og vips så er det duket for en liten besettelse.
Vel for min del begynte det med et patrondesign + et diekjøp.
På en snuserunde hos Aaserud I Oslo fant jeg ut at de hadde overtatt en del dieset etter Jan`s våpen og et av disse settene var et RCBS diesett I 22 Remington jet magnum,
Vel hvis ikke det navnet inspirerer til videre utforsking da vet ikke jeg så følg med.
HISTORIE:
22 Rem jet var et resultat av den økende interessen for håndvåpen jakt "over there" .
Børsemaker Jim Harvey hadde allerede I 1956 utviklet en patron basert på 22 hornet patronen, denne var spesielt konstruert for og kunne kamres I revolvere, Jim brukte S&W k-22 som han konverterte til sin nye patron.
Denne konverteringen ble fort populær blant de som jaktet med håndvåpen, den ble etterhvert døpt til 22 kay-chuk.
En titt I "Cartridges of the world" avslører at denne patronen skulle gi ca 1650 fps med en 40 grains kule fra en 6" løp ikke all verden men en forbedring sammenlignet med 22 mag.
S&W hadde lagt merke til den stigende interessen for 22 kay-chuk og håndvåpen jakt generelt og begynt så og sende ut noen forespørsler til ammunisjons fabrikantene Winchester og Remington.
Både Winchester og Remington kom tilbake til S&W med hver sin patron Remington med 22 Rem jet og Winchester med 256 Win mag, det var tydelig et behov for og understreke at her var det snakk om patroner med futt siden begge småtassene bærer magnum til etternavn.
Nå skal det sies at begge faktisk er basert på den tids store magnum patron nemlig 357 magnum,vel nok om det.
Skadedyr såkalte varmints var bruksområdet og 22 Rem jet med oppgitte 2400 fps fra 8 ¾" løp hørtes lovende ut så S&W gikk for 22 RJM`n.
Ruger derimot valgte en annen løsning, de gikk for 256 Win mag og konstruerte en snodig sak, en enkeltskudds revolver (hvis det er mulig),
Revolveren het Hawkeye og brukte løpet som kammer og en modifisert tønne som låseblokk, men det er en helt annen historie.
30 mars 1961 introduserte S&W sin mod 53 I 22 Rem Jet basert på k-rammen med dobbel tennstift og seks innstikk kammer for 22 LR
så det skulle være mulig og trene for en rimelig penge.
INSTANT TRØBBEL:
Allerede 31 mars antar jeg at problemene begynte.
Hovedproblemet var at tønnen låste seg som en følge av at hylsene presset mot rekylskjoldet etter avfyring.
Siden grunnideene med en revolver er å ha flere patroner tilgjengelig,ble det fort en del misfornøyde kunder da det vist seg at revolveren ble til enenkeltskudds pistol.
Nå var det mulig og løse dett problemet ved og holde kammerene fri for fett,da ville hylsene klebe bedre til kammerveggene og ikke låse tønnen,
Men dette gjorde nok revolveren lit for upraktisk for den gjennomsnittlige jeger vil jeg tro, i hvertfal ble den ikke så populær som forventet.
Når det gjaldt prestanda holdt den heller ikke mål, de oppgitte 2400 fps
Ved 8 ¾" løp var nok litt "optimistisk", Sierra oppgir 1900 fps I et 6" løp
Og selv det har jeg hittil ikke greid og duplisere uten og få tendenser til
At tønnen roterer tregt.
Vel vel 15000 revolvere senere I 1974 ble den sist revolveren levert og siden den tid er det bare noen få produsenter som har kamret 22 Rem jet, T-C contender er en av disse, men nå om dagen leveres T-C contender I 22 Rem Jet kun fra deres custom shop.
PROSJEKT:
Etter et heller mislykket forsøk på å få med meg en mod-53 hjem fra USA begynt jeg og avertere i hjemlandet i håp om at det fantes en som i villfarelsen hadde en til salgs men den gang ei, jeg vet faktisk ikke om det er noen eksemplarer i Norge i hele tatt ingen kontaktet meg i hvertfald.
Ha en skulle jeg om jeg så måtte lage den selv så dat var det vel bare og starte dreiebenken.
The VÅPEN.
Det kunne vel bare bli en S&W siden det var originalen skjønt en Ruger super blackhawk eller lignende ville vært vel så bra om ikke et bedre valg, men S&W ble det.
En kamerat hadde en S&W 686 med 6" løp og metallsilhuette forsikte
som jeg overtok for et par tusenlapper, den hadde gått en del tusen 38 special på revolver og miletær felt stevner så den var sånn passe sliten og klar for en restaurerings jobb.
Med Jerry Kuhnhausen`s "The S&W revolver a shop manual" i venstre hånd og 686`n i høyre gikk jeg i gang med og sette den i stand.
Nå skal det sies at jeg kjenner S&W revolverene godt i forbindelse med en del avtrekksjobber på feltvåpen så det var ikke helt upløyet mark jeg beveget meg ut på.
Først installerte jeg dobbel låsing (såkalt ball lock) foran tønnen, så shimmet jeg opp tønnen så det ble riktig klaring mellom tønne og rekylskjold det neste var og rette opp tønnen i forhold til løpsaksen her kan man dreie en sentrerings dor selv eller kjøpe en fra Brownells
(on-line butikk på brownells.com).
Brownells har forøvrig mye bra spesialverktøy for alle typer av våpen jobber.
For og få tønnen til og låse seg så likt som mulig mellom hvert kammer sveiset jeg på siden av tønnelåsen (den fjærbelastede duppeditten som stikker opp i bunnen av rammen) og jeg sveise på litt på den hånden som roterer tønnen, så tilpasset jeg disse så de passet perfekt til rammen.
De to små styringene som sitter i tønnen og styrer utdrager på plass byttet jeg ut med en størrelse større så den ikke var noe slark mellom utdrager og tønne, dette fordi denne delen også roterer tønnen jeg vet ikke om dette strengt tatt er nødvendig men det kan ivertfald ikke skade.
Remington`s 22 Ren jet var basert på .223 kuler noe jeg antar var fordi S&W mod-53 også skulle kunne skyte 22LR,det hensynet trengte ikke jeg å ta så jeg gikk for .224 kuler, utvalget av .224 kuler er jo helt enormt noe som ville gi meg store muligheter til og finne frem til gode ladninger når den tiden kom.
Når det gjaldt tønnen hadde jeg to muligheter.
Det innlysende var og lage en ny tønne og kamre den i 22 Rem jet men til den jobben trengte jeg en seriøs fresemaskin noe jeg ikke hadde til disposisjon, det jeg derimot hadde var en god dreiebenk så over til alternativ to som gikk ut på og brosje ut orginalkammerene til 11millimeter for så og skulle dreie kammerstykker som skulle presses inn i tønnen med presspasning og locktight, som sagt så gjort.
Først dreide jeg et par styringerdorer for og være sikker på at brosjene skulle følge original kammerene under brosjingen og så spent jeg tønnen på spisser i dreiebenken og brotsjet i vei.
Kammerstykkene dreide jeg av et .224 Remington løp og lot de bli
2,7 millimeter lengere enn original tønnen, dette var noe jeg hadde vært opptatt av ved valg av revolvertype, det skulle være mulig og lade patronen med andre kuler enn de butte Hornet kulene og ved og forlenge kammerene med 2,7millimeter fikk jeg utnyttet hele rammen og kunne sette de "lange" 50 grains kulene til normal settedybde.
For og få tak i en kammer brosj søkte jeg på Internett og der fant jeg adressen til Clymer (www.clymertool.com) .
Hos Clymer er det mulig og on-line bestille standard brosjer for pistoler eller rifler.
De har også en side hvor det er mulig og designe din egen brosj basert på et eksisterende kaliber prisene er helt OK fra ca 65$-150$.
22 Rem jet var en standard brosj og stod til 65 $ i prislisten, på det kom det flyfrakt etc så summen endte på ca 85$.
Det er alltid spennende og se hvor mye avgifter staten skal suge ut av en stakkarslig forsendelse, men denne gangen gikk det bra brosjen landet rett i min postkasse.
Jeg var litt spent på kammer brosj jobben, først på om brosjen holdt til og brosje 8 kammer, to test brosjinger og seks kammer.
Testbrosjing måtte jeg foreta fordi jeg aldri hadde kamret noe våpen før, men en gang må jo være den første så med skjæreolje og tiden til hjelp gikk jeg i gang med og håndbrosje kammerene.
Det var enklere enn jeg hadde fryktet og brosjen så ut som ny etter åtte kammer.
Jeg hadde et 8 tommer Contender løp i 223Rem som jeg ofret 6 tommer av ,det dreide jeg ned og presset inn i det originale 357 løpet.
Jeg dreide også et par løp av Douglas emner for og teste presisjonen opp mot "innstikk" løpet.
Jeg hadde nemlig et ønske om og beholde orginalutseende på våpenet derfor innpress varianten, men ikke for enhver pris og ihvertfald ikke på bekostning av presisjon.
En annen fordel med og beholde original løpet var at toppen av løpet nesten tryglet om og bli tilpasset et par Warne ringer for kikkert eller rødpunkt sikte.
Toppen på et 686 løp måler 15,7millimeter og en Warne base er
12,7 millimeter bred så her er det bare og frese av hjertens lyst.
Custom avdelingen til S&W lager forresten noen revolvere til jakt hvor løpet har en integrert Weaver base som er 21 millimeter bred.
Jeg syntes det ser unødvendig klumpete ut, ved og frese for Warne baser i stedet hadde våpenet fått et mye riktigere utseende, det estetiske er tross alt viktig eller hva?.
En revolver fantast fnyser vel av og ha en kikkert på seksløper`n, men her snakker vi om og prøve seg på 100 meter + + og da kommer jernsiktene til kort.
Warne reklamerer med "return to zero", det vil si, ta av kikkerten og treffpunktet skal være det samme når kikkerten settes på igjen.
Så ved og frese spor for Warne ringer kunne jeg beholde jernsiktene på og sette kikkerten på ved behov jeg hadde altså klart og få i "pose og sekk".
To be continued !.